APK Keuren
Eerlijk en goed, voor een veilige rit.
Bij Autobedrijf Francken zorgen we ervoor dat je auto jaarlijks veilig en milieuvriendelijk blijft rijden met onze grondige APK-keuring. Onze gecertificeerde APK-keurmeester controleert je auto op alle cruciale punten voor veiligheid en milieu.
Wat meenemen naar de APK?
Neem het kentekenbewijs deel I mee naar de APK. De keurmeester heeft dit nodig om de gegevens te controleren en je auto af te melden.
Waar kijken we naar bij APK?
Tijdens de APK keuren we jouw voertuig op verschillende cruciale punten om jouw veiligheid te waarborgen, waaronder remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
- Remmen
- Wielophanging
- Schokdempers
- Banden
- Stuurinrichting
- Verlichting
- Carrosserie
Meer informatie
Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzine- of LPG-motor met een katalysator van bouwjaar 1993 of later een viergasmeting ondergaan. Hiermee controleren we of de uitstoot van uitlaatgassen binnen de wettelijke grenzen blijft.
Banden
Bij de APK letten we op de staat van je banden:
- Banden op één as moeten dezelfde afmetingen hebben.
- Geen spijkers of andere schade in de band.
- Controle van interne structuren en de loadindex (draagkracht).
- Bandenspanning en uitdroging.
Profiel
Het wettelijk minimumprofiel van je banden is 1,6 mm. De overheid adviseert om banden bij 2,5 mm te vervangen. Wij raden aan om zomerbanden bij 3 mm en winterbanden bij 4 mm te vervangen voor optimale veiligheid, vooral op natte of gladde wegen.
Milieu
Om het milieu te beschermen, testen we de uitlaatgassen van je auto. Voor benzine- en LPG-auto’s doen we een viergasmeting, en voor dieselauto’s voeren we een roetmeting uit.
Algemene controlepunten
Daarnaast controleren we algemene zaken zoals het voertuigbewijs, het voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan dieselauto’s van bouwjaar 1980 of later een roetmeting. Het is belangrijk dat je voertuig in goede staat is om motorschade te voorkomen. Dieselauto’s van na 1972 zijn ontworpen om deze meting te kunnen doorstaan, mits het onderhoud goed is uitgevoerd.